perjantai 26. marraskuuta 2010

Tutkimuksista

Tyttäreni kertoi ilmeisen tyytyväisenä osallistumisestaan tutkimukseen. Se sai minut taas tarttumaan aiheeseen tutkimus, josta olen aikoinaan kirjoitellut, puhunut ja tutkinut paljonkin. En kiistä tutkimusten tarpeellisuutta, mutta peräänkuulutan eetiikkaa ja moraalia tutkimuskäytäntöihin.
Tyttäreni osallistuu lääkekokeeseen tietämättään. Miksi hänen tutkimuksen aikana tarvitsee käyttää lääkettä, jätettiin selittämättä. Mutta kaikenkaikkiaan tämä tutkimus on loistava esimerkki lääketieteellisistä tutkimuksista. Se kuuluu jatkona astma- ja allergiatutkimuksiin, joissa on jo todettu, että kotieläimet ja rintaruokinta joissain määrin suojaavat niiltä. Nyt lääketeollisuus on astunut tarpeillaan mukaan tutkimukseen. Tutkitaan avaavaa lääkettä. Yleensä lääkekokeista maksetaan koehenkilöille, houkutellaan varattomia opiskelijoita niihin mikäli vankeja ei ole käytettävissä. Nyt kun lääkekoe on ympätty osaksi suurempaa tutkimusta, voidaan välttää lääkekoe-maksut.
Mitä ilmeisimmin tavoitteena on osoittaa, että lääkkeen aiheuttamat sivuoireet loppuvat suhteellisen nopeasti, ja ne joiden hengitystilavuus kasvaa avaavasta lääkkeestä voivat hyötyä siitä. Tavoitteisiin kuulunee saada lääke käsikauppatavaraksi.
Eli tutkimusryhmät ovat astmaa sairastavat ja terveet nuoret. Tutkimuksen lopputulosta tullaan kuitenkin käyttämään koko väestön käytölle todistuksena vaikuttavuudesta ja sivuvaikutuksista. Tutkimusta ei tulla jatkamaan 20 tai 40 vuotta, jona aikana kävisi ilmi kuinka lääkkeen muutettua kehomme fysiologiaa ja tasapainoa se aiheuttaa kroonisia sairauksia.
Tutkittava ja sitä suorittava terveydenhoitohenkilöstö on saatu mukaan vetoamalla heidän yhteishyödylliseen toimintaan, hämärtämällä tutkimuksen tarkoitusta ja kertomatta sen tavoitteita. Ja ihminen haluaa edelleenkin auttaa, olla hyvä, lunastaa kruununsa, mikäli hän sen saa systeemin osana, ajattelematta ja hyväksyttynä tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti