maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ajatuskehiä ja kehäpäätelmiä

Loppujen lopuksi
                  onko viisaampi se
                       joka luulee tietävänsä kuin se joka tietää luulevansa?

Ihmisen arveluille kaikki perustuu. Myöskin tieteelliset tutkimusten päätelmät.
Tutkimuksen pohjalla on kuvitelma siitä mitä luullaan löydettävän. Hyvin harvoin alkuasetelma on avoin kaikelle mahdolliselle mitä tutkimuksen aikana on mahdollista paljastua. Loppupäätelmässä lisänä on vielä tulkinta tuloksesta.

Mitä korkeammalle pallille kiivetään sen kovempi äänisesti omia mielipiteitä huudetaan. Vaan takaako kovempi ääni oikeellisuuden, rehellisyyden ja hyvään pyrkimyksen? Vai kertooko se vain puhujan omasta epävarmuudesta. Joskus nousee tällainenkin epäilys mieleen: itseäänkin puhuja vain haluaa vakuuttaa huutamalla. Ja ainakin silloin kun puheessa mitätöidään, haukutaan tai arvostellaan muita. Itsestään varman ei tarvitse ketään vakuutella eikä omaa paremmuuttaan uskotella.

Ihminen pyörittää päässään ajatuskulkuja ja tekee päätelmiä näistä kuluista perustuen siihen mihin hän itse haluaa uskoa.
Mistä sitten voimme olla varmoja? Kehon hajoamisesta, ihmisen luonteen piirteistä, jotka ajavat ihmisiä aina vain samanlaisiin kokemuksiin; vievät kansakuntia eripuriin, sotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti